Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



John Pardey Architects

John Pardey Architects

southampton

John Pardey Architects - Trewarren House

John Pardey Architects

Set on the banks of an estuary, the house attempts to create a modern Welsh vernacular within a national park.

View from across the estuary

View from across the estuary 



The house from the south

The house from the south 



View from living space

View from living space 



Man ? Nature ? Horse

Man ? Nature ? Horse 



A heavy rendered walled enclosure provides shelter from road and cold north winds and contains service rooms and circulation. To the upper level, an open planned living space enjoys fabulous views across the wide estuary and out to sea – all planned beneath an open timber-raftered roof, that tilts up to a clerestory window on the north side. These spaces are fronted by full height, sliding glazed screens that in turn, open onto a timber-decked balcony beneath the oversailing roof. To the lower level, the staircase opens up into a day room that connects directly with the garden. Uniting both levels is a slate chimney stack, providing fireplace to the living space above and barbeque to the lower level terrace area.
The new house is built into the slope of the land, so that the upper floor is entered directly off the road at the eastern end and by means of a few steps to the front door at the western end. The entrance opens into a lobby with coat storage and leads directly into a circulation route with staircase, bathrooms and storage off to one side. This accommodation is held within a heavy, insulated masonry walled enclosure that provides shelter from road and cold north winds.
To the front, estuary facing facade is a large open planned living space on the upper level, containing dining and kitchen areas with two bedrooms at the eastern end, all planned beneath an oversailing timber-raftered roof with a clerestory window to the north.
To the lower level, the staircase opens up into a day room that connects directly with the garden and again, bathroom, storage and utility occupy the ‘service’ element built into the hillside. At the western end, a master bedroom suite is planned; to the eastern end, two further bedrooms are provided.
To the retaining, road facing side the walls are white rendered; a sedum (green) roof sits behind parapets.
To the estuary side, a two storey, timber structured glazed and cedar panelled facade has a glass balustraded balcony supported on a frame of precast stone.
Uniting both levels is a rendered chimney stack hinting at the Welsh rural vernacular.