Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



John Pardey Architects

John Pardey Architects

southampton

John Pardey Architects - The Watson House

John Pardey Architects

The brief began with the idea of occupying the house for short breaks – a holiday home that is easy to use and the clients wished to live in contact with nature.

Through the trees

Through the trees 



The living spaces

The living spaces 



Bedrooms on the eastern side

Bedrooms on the eastern side 



hearth, home and trees

hearth, home and trees 



This resulted in the idea of a simple, linear, single-storey form that ‘touches the earth lightly’. The timber structure is slightly lifted off the ground to float across the site in a north-south orientation. Within this simple form, a switchback plan provides bedrooms that face east to the rising sun at one end and living spaces that face west to the other, with entrance and service rooms between the two. A transverse wall segregates a gravelled arrival court and cars from the garden and living spaces beyond.
Large openings to the living area and bedrooms are deeply recessed to avoid summer solar gains, while allowing gains and good daylight quality in winter. A master bedroom suite occupies the northern end of the house beyond a large brick chimney that pins the house to the earth.
The floor, walls and roof of the house are formed in cross-laminated prefabricated timber panels, externally insulated and clad in open sweet chestnut strips. Dark Danish linear bricks that have a similar proportion to the house itself form the chimney and plinth.
The objective was to make a modern architecture that echoes the character of a ‘rural vernacular’ to make a positive yet discrete impact on the site – both environmentally and visually.