Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



John Pardey Architects

John Pardey Architects

southampton

John Pardey Architects - The Owers House

John Pardey Architects

Sitting on the banks of the Falmouth estuary, the site faces west with views south towards the sea. Immediately below the site lies the Grade II listed house ‘Creek Vean’ designed by Norman Foster and Richard Rogers, then practicing as ‘Team 4’ that was built in 1966 and is perhaps the finest house built in the 1960s in England. The presence of such an important modernist house immediately below the site sets a very high standard indeed.

Approach

Approach 



The living wing

The living wing 



The living wing floating above the site

The living wing floating above the site 



View south down the Fal Estuary

View south down the Fal Estuary 



The plan of Creek Vean is split into two wings by a grass covered staircase and opens to the views through splayed rooms – our design takes a cue from this in also splitting the house into two distinct elements – a bedroom/study wing that sits along the contours, and a living wing that runs against the slope. A bridge provides access into glazed hallway between these two forms.

From the lane, the house appears as slightly mysterious ‘blank’ walls, with a bridge inviting entrance into a glazed atrium (a solid front door prevents the immediate view until opened). The walls are clad in a dark, almost black, timber cladding, heightening the sense of mystery and evoking traditional tarred Cornish fishermen’s buildings.

To the southern side, a two-storey high wing contains bedrooms and study spaces, lit from a high level clerestorey to the north. Bedrooms are fully glazed and set back beneath an over-sailing roof offering solar shading, while balconies shade the lower floor rooms. From the west, the upper timber level sits atop a chalky brick base to appear to ‘float’.

To the northern side, a flat roofed living room incorporating kitchen, dining and utility spaces project out into the site in a dramatic cantilever above the dropping site - so that the living room gains fabulous views out across the estuary. The deep roof overhangs also prevents any glare when viewed from the estuary or from across the Creek. This cantilevered living space would make not just an extraordinary place to live among the treetops, but a dramatic architecture to complement Creek Vean.

A chimney – the epitome of home and Englishness – impales the living wing and creates a bbq space on the sheltered terrace below.

The house has solar panels set flat on the living wing roof and the pitched roof over the bedrooms is designed to receive photovoltaic panels.