Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



John Pardey Architects

John Pardey Architects

southampton

John Pardey Architects - The Hurst House

John Pardey Architects

The site is located directly fronting an area of open fields that form part of the Chilterns Area of Outstanding National Beauty.

Front

Front 



Front from the fields

Front from the fields 



From terrace

From terrace 



Covered terrace

Covered terrace 



The elevated primary volume contains an open plan living space with lounge, dining room, kitchen, covered outdoor room and master bedroom suite. This elongated volume is aligned north-south, parallel to the road and maximising views of the AONB to the east. The lightweight timber-clad living volume rests on and spans between two massive masonry-clad elements set at 90 degrees to the volume above. A freestanding masonry wall extending towards the road supports the north end while a grass roofed volume housing guest suite and bedrooms supports the north end. This element is set partially into the ground so that the house offers a low profile when viewed from the AONB and projects westwards with large recessed glazing looking south onto the garden.
The upper floor is seen as a lightweight, linear timber element that appears as a wrapping timber sleeve. Within this form, a master bedroom suite sits to one side of the staircase while to the other, a long open plan kitchen-dining-living space opens into a fully covered outdoor room with wood burning stove shared between indoor and outdoor spaces.
To deal with the somewhat conflicting desires of enjoying the great views
from the house, yet the need for a low impact when seen from the AONB, the large areas of glazing to the upper level to enjoy the views are recessed by 1.5 metres to avoid the possibility of glare and this is further mitigated by large, full height, sliding, timber louvred screens set to the front of the resultant balcony.
The design employs high quality natural materials that enhance and harmonise with the site – coursed stone to ground floor walls, enhanced by modular panels of green, living walls. The upper floor element is clad in sweet chestnut, a highly durable low maintenance material that weathers to a natural silver colour and will last for many centuries without further maintenance. To the garden side, panels of pre-weathered zinc, set within the timber sleeve are employed. These materials will be allowed to weather naturally and blend harmoniously with the site and surroundings.
The house will have very high thermal insulation values and employ low energy heating and power strategies that target a Code for Sustainable Homes Level 5, offering a 100% reduction in emission rate over the target emission rate for the dwelling. Concealed roof-mounted photovoltaic panels will generate power that will offset immersion demands. The building fabric will be highly insulated to achieve very high ‘U’ values and all glazing will be argon-filled triple glazed units in thermally broken frames.