Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



John Pardey Architects

John Pardey Architects

southampton

John Pardey Architects - The Hind House

John Pardey Architects

Raised on steel columns to avoid seasonal flooding of the site, the house hovers above the flood plain on the banks of the river Loddon near Wargrave.

The Hind House

The Hind House 



Entrance wing

Entrance wing 



In Flood

In Flood 



Guest room

Guest room 



The brief split the house into three distinct zones; an open living space; a guest room/ gym area; and a bedroom area.

We based our concept on these three elements to create wings that adopt a pinwheel form. The whole ensemble is raised up on columns to deal with seasonal flooding to a depth of just over one metre. The house occupies roughly the same position as the existing and is set parallel to the river but as the plot twists towards the lane, arrival is angled around an entrance court.

A dark zinc-clad wing is pushed forward to receive an entrance staircase that slices up into an open hood that is timber lined, with a glazed room to the side containing guest suite that doubles up as a gym. The stair arrives onto a balcony, with a pivoting door leading into a central hall space – this is the day room, dedicated to outdoor living and leads out onto a large deck, complete with hot tub beneath a zinc canopy.

To one side of the central element is a long, open living wing, resting on a cantilevered steel table that frames parking space. This is a cedar-clad element, with full height glazed wall onto a balcony to the river facade and a zinc and glass bay onto the north, garden facade.

The space is divided into kitchen/dining areas with a timber storage unit to the far end concealing study. To the other side is a cubic bedroom block stood on spindly columns. Again, cedar-clad this contains bathrooms and two bedrooms to the lower level and a top-floor master bedroom eerie.

The house is steel framed with timber stud infill; cedar and zinc-clad with aluminium-framed windows (frameless glazing to gym area) and single-ply roofing.

The house is run by a computerised building management system that controls not just heating demands, but also lighting, solar control and audio-visual installations. The walls, floors and roofs are highly insulated using sheep’s wool insulation to create a highly efficient home.

The house continues our interest in natural materials that weather well and an architecture that seeks an embrace and celebration of nature.