Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



John Pardey Architects

John Pardey Architects

southampton

John Pardey Architects - The Fairbank Poolhouse

John Pardey Architects

A pavilion building providing a swimming pool, together with places to exercise or relax, set within the grounds of a large detached house.

Chill-out area

Chill-out area  



Stone service wall

Stone service wall 



Poolhouse

Poolhouse 



shower zone

shower zone 



A masonry service block, clad in slate, forms the back of the pavilion, while the pool hall is contained by a floating flat roof structure, with large sliding glazed screens onto a terrace.
Roofs are planted to sit naturally within the landscape when viewed from the house.
The poolhouse provides a tranquil place to enjoy swimming, working out, relaxing and nature.
The architectural approach uses two contrasting forms – a solid, masonry service block that is dug into the sloping site and contains sauna, changing, showers and plant spaces – and a light, steel-framed pool hall set beneath a ’floating’ roof. These two elements are separted by continuous roof glazing to heighten the tension between heavy and light, solid and floating.
To the southernmost end of the pool hall, an open area provides for relaxing and gym activities.
The service elements are top-lit and clad in a dark coursed slate, while the pool hall roof has a slatted cedar soffite set within steel framed grid. All lighting is arranged to the periphery of the roof to leave this floating plane uninterrupted.
Slate flooring also lines the pool itself, and extends out to the terrace, which is also designed to float above the enclosed garden terrace.
The pool hall is enclosed by large sliding screens which completely slide away to leave an open corner to the south beneath oversailing roofs, while to the north, rendered walls sit within the glazed screens to partly enclose the pool space.
The roof above the service rooms is fully planted, while sedum covers the ‘floating’ roof above the pool, ensuring that the building merges with nature when viewed from the house.