Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



InsideOut

InsideOut

London, UK

InsideOut - South Downs Farmstead Community

InsideOut

InsideOut were appointed by a private developer to design a contextually sensitive, community-focused housing development on a former dairy-farm bordering the South Downs National Park. The brief, developed in collaboration with the Client and local Council placed an emphasis on reducing visual impact on the surrounding National Park, increasing density and improving the ecological value of the site.

 



 



 



 



 



 



 



Inspired by the site’s point-of-transition between 20th Century suburban housing and the National Park, we clustered housing units around a series of home zones, or ‘Yards’, within informal barn-like buildings to evoke the character of a traditional farmstead. This allowed a large part of the site to be dedicated to a landscaped communal amenity space we named ‘The Common’, providing new ecological habitats and creating a soft transition between the development, neighbouring suburban housing and countryside beyond. Remote car parking and a cul-de-sac layout create a cycle, child and pedestrian-focused environment with communal furniture designed to encourage moments of neighbourly interaction.

Buildings are positioned to establish an instant sense of proximity, place and engagement with the public realm. A detailed landscaping scheme with porous agricultural surface materials, native planting and tree copses was developed to reinstate the ‘wooded Coombe’ landscape character of the site prior to its development as a modern dairy farm.

The scale of the project: 72units across 3.31 hectares.