Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Inglis Badrashi Loddo

Inglis Badrashi Loddo

London

Facebook linkedin

Inglis Badrashi Loddo - Queen Square

Inglis Badrashi Loddo

A conversion and extension of a 6 storey office building to create a high end family home.

 



 



 



 



The front of the building viewed from across Queen Square.

The front of the building viewed from across Queen Square. 



 



This project is a re-conversion of an original 1700's building that was used as an office building, back into a four-bedroom family dwelling with a new roof extension. The response was to reinstate the building to its former grandeur, not by recreating the Georgian house that it once was, but by introducing a careful blend of the traditional and contemporary in the restored existing features and new contemporary elements.

The existing façade was carefully restored, and the new structurally-glazed extension to the top of the house provides access to the new roof terrace.

The small footprint of the building, combined with the large number of floors meant that the design of the staircase was key to the experience of the house. On the lower floors, the stair is designed to occupy a long narrow slot, maximizing the sense of space in the kitchen and living room, and linking them together. It then transforms into a more conventional running stair through the bedroom floors, culminating in the glazed box, which opens the house out to the terrace and the wonderful views over the rooftops of Bloomsbury.

The thermal fabric of the home was upgraded to contemporary standards, and new electrically operated vents at the top of the glazed extension were incorporated to set up a stack effect, allowing natural ventilation of the main rooms via the staircase.

The timber staircase is complemented by American walnut veneer in the wall panelling of the entrance hall, and in the kitchen units. Book-matched veneered panelling is applied to the sliding pocket double door into the kitchen, and continues to wrap around the entrance door. The veneer is finished in an acid catalyst lacquer.