Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Inglis Badrashi Loddo

Inglis Badrashi Loddo

London

Facebook linkedin

Inglis Badrashi Loddo - Leather Lane

Inglis Badrashi Loddo

The extension and remodelling of a run-down Victorian building to create an elegant and balanced development of six flats and two retail units in Leather Lane, Clerkenwell.

Photographs by

David Grandorge


The new steel staircase alongside an original cast iron column.

The new steel staircase alongside an original cast iron column. 



 



 



The refurbished front facade with a new shopfront and windows.

The refurbished front facade with a new shopfront and windows. 



Retained fireplace in new living space

Retained fireplace in new living space 



Shortlisted for the AJ Retrofit Awards 2016, this design was conceived as a synthesis of the original elements of the building and new insertions or additions. The clear articulation of the new and the highlighting of original features such as brickwork, ironwork and roofscapes sets up a journey of discovery through the building, as well as creating interesting and varied spaces that are unique to this building.

Internally, the new core with its colourful steel stair is set against the exposed brickwork of the now internalised original rear façade, and the cast-iron column it wraps around. The new stair core and original rear façade are also expressed and contrasted within each of the flats through the use of unpainted DuraFinish plasterwork on the core and bare brickwork and articulated openings on the façade.

The original structural elements, such as the brickwork of the rear façade and party walls and the original roof form, are also contrasted with new structural elements such as the timber joists and steelwork. Equal weight is given to both, but a clear distinction is created between old and new.

The building has been substantially increased in size through a 4 storey curved render rear extension and an additional storey screened by a continuation of the original front roof slope. This combined with the efficiency gains created by relocating the stair, resulted in a significant uplift in the number of flats from three to six. The efficiency of the internal layouts of the flats were further increased by the use of fire sprinklers, which allowed innovative layouts for the tightly planned units.