Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Inglis Badrashi Loddo

Inglis Badrashi Loddo

London

Facebook linkedin

Inglis Badrashi Loddo - Effra Road

Inglis Badrashi Loddo

A new 42 unit, 100% affordable housing development in South London.

A pair of maisonettes.

A pair of maisonettes. 



 



 



 



The scheme proposes 43 affordable housing units and includes a relatively high proportion of family (three bedroom) accommodation. The site is ‘landlocked’, surrounded on three sides by existing residential properties and accessed via a narrow access road. This clearly presents difficulties in dealing with neighbour issues, although also presents the opportunity to build family housing away from a main road while being within 5 minutes walk of a town centre.

Our response to the site was to create a small entrance yard at the end of the access road leading on to a mews which bisects the site. Two 3 and 4-storey flatted blocks define the northern and eastern edges of the entrance courtyard, while the mews is lined on both sides with a series of ‘stacked maisonette’ units. This allowed us to provide a coherent layout in terms of fronts and backs, matching proposed back gardens to existing back gardens on the site boundary.

The stacked maisonette units were influenced by Peter Barber’s ‘Donnybrook Quarter development’ in which a 2-storey maisonette is placed on top of a single storey flat. The maisonette is accessed via a stair leading to a private roof terrace within the ‘slots’ between the dwellings. We identified this model at an early stage as a way of providing front doors and private gardens to all the family units whilst maintaining an appropriate density for a town centre site.

Perhaps because of the length of the access road, we were concerned to maintain the presence of the development to the city, and to minimise the sense of dislocation that sometimes comes with estates disconnected from streets. To this end, this unit type offers the possibility that most of the units would be accessed directly off the mews.

From a sustainability point of view, the building is timber framed and clad in lightweight materials to minimise weight and therefore foundations. The cladding is a combination of timber board cladding on ‘outer faces’ and richly coloured render defining the private terraces. We adopted an energy strategy of strong passive measures, in terms of insulation and airtightness, in order to reduce the energy demand of the development. On-site renewables are provided in the form of solar hot water panels used to provide communal heating to the units.