Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



IF_DO

IF_DO

Facebook pinterest

IF_DO - Dulwich Pavilion

IF_DO

Dulwich Pavilion—‘After Image’—is a temporary structure at the Dulwich Picture Gallery and formed the centre-piece of the London Festival of Architecture 2017. The structure provides a flexible events space, with a bar pod incorporated to serve food and drink. Using reflection as a tool to mediate between the monolithic nature of Sir John Soane’s gallery and the surrounding landscape, the pavilion creates new, intense and lasting experiences for the gallery’s visitors.

Photographs by

Joakim Boren


 



 



 



 



 



Responding to the solidity and monolithic nature of Sir John Soane’s gallery, and the porous, ever-changing nature of the landscape, After Image mediates between the two, breaking down their delineation and creating a new visual experience for the gallery’s visitors. A series of translucent mirrored screens—some fixed, some movable—reflect and disrupt the context. Fragments of the building appear in the landscape, and fragments of the landscape in the building, while the translucency of the screens creates an overlay of moving images: of building, of landscape, of personal reflection and of others beyond.

The pavilion’s simple rectangular form responds directly to that of the existing building. When closed, the panels form a strong axial alignment of the bar and the square plan of the event space, while the horizontal banding of the elevation—the plinth, mesh veil and roof structure—echoes the datums of the gallery. The lightness of the structure, by contrast, engages with the wider landscape, and with the lanterns of the gallery. The timber truss roof and surrounding veil create a canopy-like environment, with their shadows—and the reflections of shadows—adding to the layering of images, and to the interplay of space, perception and memory.