Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Hyde + Hyde Architects

Hyde + Hyde Architects

Swansea, Wales

Hyde + Hyde Architects - Cliff House

Hyde + Hyde Architects

The home is perched up high on a limestone cliff overlooking the sea where the Bristol Channel meets the Atlantic Ocean.

Dusk with sliding doors open to the sea, overlooking the Bristol Channel.

Dusk with sliding doors open to the sea, overlooking the Bristol Channel. 



The home sitting happy within an 'Area of Outstanding Natural Beauty' The Gower Peninsula South Wales.

The home sitting happy within an 'Area of Outstanding Natural Beauty' The Gower Peninsula South Wales. 



Sliding doors open, K9 symmetry and the Bristol Channel beyond.

Sliding doors open, K9 symmetry and the Bristol Channel beyond. 



The side elevation shows a timber layered screen. This creates and reinforces privacy for adjoining neighbours but allows direct views to a distant coastal point.

The side elevation shows a timber layered screen. This creates and reinforces privacy for adjoining neighbours but allows direct views to a distant coastal point. 



Detail of timber cladding and steel junctions.

Detail of timber cladding and steel junctions. 



Front view - with storm clouds approaching, the balcony overhang at first floor living was designed to allow our clients to sit outside in the summer rain without getting wet.

Front view - with storm clouds approaching, the balcony overhang at first floor living was designed to allow our clients to sit outside in the summer rain without getting wet. 



The magic hour, with low level automatic sliding custom gate.

The magic hour, with low level automatic sliding custom gate. 



View from the upper deck from the living room to the Atlantic Ocean.

View from the upper deck from the living room to the Atlantic Ocean. 



Cantilevering first floor creating an area of shelter to the front door and carport.

Cantilevering first floor creating an area of shelter to the front door and carport. 



Awarded a RIBA National Award in 2015 and shortlisted for the Manser Medal which celebrates the best one-off houses in the UK.

The home is perched up high on a limestone cliff overlooking the sea where the Bristol Channel meets the Atlantic Ocean.

The new home allows our clients to live among the ever changing light and atmosphere of the ocean.

The architecture of the home is one of total focus on these views, with the main living spaces located on the first floor, combined with a strict brief to achieve a low carbon home.

Elements of the design ensure that the building’s long term energy performance will be exceptional. Utilizing an Air source heat pump feeding a wet under-floor heating system with whole house mechanical heat recovery ventilation. Hot water is stored in cylinder tanks assisted by solar thermal and air source heat pump.

The building is constructed from Insulated concrete formwork giving it a highly insulated air tight perimeter. To balance the heaviness of the building fabric a cedar clad balcony frame is introduced to focus on sea views, with vertical and horizontal planes creating a series of sophisticated spatial layers.

Angled louvers are intended to help create a semi-transparent object whilst avoiding overlooking and provide wind protection. It also creates adaptable rain canopies, solar shading, cover for a carport and entrance canopy.