Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



HUB Architects and Designers Ltd - Wood Farm

HUB Architects and Designers Ltd

Ten new high-end detached family homes set behind a gated entrance, adjacent to a tranquil country park and on Green Belt land with panoramic views across the capital.

Wood Farm

Wood Farm 



Wood Farm

Wood Farm 



Wood Farm

Wood Farm 



Wood Farm

Wood Farm 



Wood Farm

Wood Farm 



Wood Farm

Wood Farm 



Wood Farm

Wood Farm 



Sitting on a Green Belt site with spectacular views across North London in the village of Stanmore, this development occupies the northern end of a Country Park. HUB have taken this project from second stage Planning to final completion. After extensive research of the local vernacular and with respect for the Arts and Crafts heritage of the local Architecture, HUB developed a set of details that enabled the 10 new-build houses to integrate sensitively in to the local landscape. Each house is unique and with careful articulation of the internal spaces these cottages offer spacious and high spec homes. Working closely with Pindoria Associates (engineers) and Signia Developments, Hub developed open steel frame sections to maximise the available space on the upper floors. The frames enabled pitched ceilings to be opened to ridge level, while storage solutions were created under eaves. The internal layout was fully considered in detail for each house at an early stage to enable seamless routing of services, ventilation and cooling. This ensured that opportunities were not missed.

Chesnut House was selected as the show-home. The furniture layouts, mechanical layouts, kitchen and bathroom designs and lighting plans were all considered at the earliest stages, alongside the structural decision making. This enabled the design team to seamlessly integrate services, providing a high specification house with minimal floor build up and retaining floor-space. At the same time they were able to meet the Code Level 3 for Sustainable Homes and accessibility standards for Life Time Homes.

HUB Interiors developed a range of materials that combine natural stone, leather and timber with contemporary finishes, glass, lacquer and porcelain, giving the Show house a light and airy glamour. The elements are all tied together with a carefully controlled colour palette, combining elegance with comfort.

Spatially, the ground floor axis run uninterrupted to the sides of the house through glazed double doorways. This creates vistas with key elements, a fireplace, a dining table and the family room all visible from the central hall. In this way light is bounced across the central hall throughout the day.

HUB developed numerous sections in order to understand every possible corner of the first floor, enabling the bedrooms and bathrooms to utilise every spare corner of the eaves. Care was taken to design profiles for uplighting the sloped bedroom ceilings and flattened ceiling zones were located to house cooling systems and provide lighting opportunities for wardrobe area.

The development was Highly Commended in the shortlist for the Best Small New Housing Development in the LABC’s 2016 Building Excellence Awards.