Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Henning Stummel Architects Ltd - Tin house

Henning Stummel Architects Ltd

Surrounding houses overlook this backland site, so we developed an inward looking courtyard house arranged around a tranquil pool. The design is a composition of pavilions that respond to the irregular boundary.

Courtyard

Courtyard 



Bedroom

Bedroom 



Reflection

Reflection 



Rooftops

Rooftops 



Set in a Victorian neighbourhood, this backland site is overlooked on all sides. Our response was to develop a low, inward looking courtyard house, offering both visual and acoustic privacy.

The design is a composition of pavilions. This breaking down into the elements allowed us to respond to an irregular site boundary and to create an ensemble that looks onto a calm pool of water within a tranquil courtyard.

Each pavilion accommodates a room. These spaces have pyramidal roofs with a generous top light over the centre. The roof shape has a low contour and maximizes spatial volume. The top light above brings the spaces to life. The roof-lights can be opened and on warm days the stack effect ensures that fresh cool air is drawn in from above the pool.

For the bedrooms trapezoid black out blinds were specially developed.

The living room has a fireplace with a wood burning stove.
The flue, which has to be higher than adjacent buildings, is a tall brick chimney on square plan, tapering elegantly. It resembles a campanile overlooking the ensemble.

Secondary spaces such as washrooms, storage and stairs are concealed within the double walls in between the pavilions.

The pavilions are super-insulated (250mm of PY foam) and relatively airtight. A heat-recovery air system ensures energy efficient ventilation throughout the colder months.

The pavilions are clad in a standing seam metal cladding, a modest utilitarian finish that accentuates the sculptural quality of the design.