Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Henning Stummel Architects Ltd - The Workshop

Henning Stummel Architects Ltd

Backland Redevelopment

 



 



 



 



 



The Workshop Entrance

The Workshop Entrance 



 



 



 



 



 



 



 



This secluded site, set within an urban Victorian block, is accessed via a passage through a Victorian Terrace house. The building is at garden level, about two meters below the made up street level. Historically the development of this plot came about by spanning a roof between existing adjacent buildings. This was done incrementally over time and with the help of a delicate steel frame. Whist the existing structure was in a derelict state, we really liked the beautiful well lit space, the delicate structure and the peace and tranquility of this place. The brief then turned to retaining these qualities in a well insulated contemporary rebuild and making this space work as a residential home.

Rather than carving up the main space of the building we decided to keep the main 'industrial' space as capacious as possible and to juxtapose the scale of the domestic bed and bathrooms by turning these into an oversize sculpture, a composition of ply wood boxes set within the larger space. To set the scene, we let the visitor enter through a minute door into a dark passage way. On opening the luminescent glazed doors at the end of this corridor you find yourself at the top of a wide set of stairs overlooking the large tranquil top lit space and at the far end you see the composition of plywood boxes.

Winner of the RIBA London Housing Award 2014