Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Henning Stummel Architects Ltd - Shouldham Street

Henning Stummel Architects Ltd

A timber extension to a listed Georgian townhouse.

Shouldham Street Extension

Shouldham Street Extension 



 



 



 



 



The house is a typical example of a defined typology, so we wanted to keep this intervention reversible.

Space was limited and all materials had to be brought in through the front door. Timber offered a compact construction. Carpenters could perform most of the building work, limiting the number of trades.

The fenestration was to be in ‘keeping’ with the neighbourhood. Our response was to propose a building without windows. Sanded Perspex boards blend seamlessly into the ship lapped surface and give the impression of a homogenously clad timber box. During the daytime the Perspex appears to be grey and we played with this, choosing to paint each board in a different shade of grey. The colours were carefully chosen to create a dialogue between new and old.

Consistent with the camouflage idea the openings were to be distributed randomly.

Internally this extension offers two bathrooms and a toilet/utility room. These rooms are not permanently habitable and don’t require conventional windows. The rooms have discreet trickle ventilation and mechanical extracts.