Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



HASA Architects

HASA Architects

London

pinterest

HASA Architects - Highgate Bowl

HASA Architects

HASA Architects has completed works to transform a derelict horticultural glasshouse at Highgate Bowl in North London into a new public space. The project, inspired by the frame and construction of the original building, explores the possibilities of this forgotten piece of the city by bringing it back into public use through a series of small-scale interventions. These sensitive interventions take the form of new external and internal pathways, as well as rooms and furniture pieces that guide visitors through the large open bays of the glasshouse while framing views of the surrounding landscape and Bowl beyond.

Photographs by

Simone Bossi


 



 



 



 



 



 



Exterior

Exterior  



The practice visited the site in January 2017 and set about devising a proposal that would result in the restoration of the derelict glasshouse, creating a versatile public space that could be used for a range of activities including exhibitions and performances. They presented their vision for the glasshouse to the client in February 2017 convincing them of the site’s potential and work began shortly thereafter.

The design’s plywood skin creates a folded landscape that is inspired by the original structure’s frame and panel construction. The new pathways, rooms and furniture pieces are designed in a modular configuration to negotiate the change in levels between each bay and provide separation between visitors and the fragile glass outer skin.

Birch plywood, finished in a white Osmo oil, is used to form the new platform and joinery components. The original sliding doors are replaced with new plywood doors with oversized handles that mimic the structural fins that form the sides to the platform. The use of one material throughout creates continuity and reinforces the connection between each bay while the light tone of the plywood finish offers a subtle contrast against the glasshouse and the landscape. To provide contrast, the application of a dark finish is applied to the existing structure creating a distinction between old and new.

To ensure completion by the opening of the Chelsea Flower Show in May, the detail design was developed using physical models and 1:1 mock-ups of the structural elements. The works were carried out on site within a 6-week period, phased into three separate packages: i) restoration to the glasshouse; ii) application of protective film to the glass; and iii) installation of the joinery elements.


The plywood components were manufactured off site using CNC (computer numerical control) cutting services and assembled within a 10-day period. The white Osmo oil was applied to the wood once the components were on site to ensure consistency throughout the structure.

Word from the client

Omved International Ltd