Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Gruff

Gruff

London, United Kingdom

Facebook pinterest

Gruff - Breakspears House

Gruff

A 5 bedroom, 3 storey new build home located on an abandoned site in the Brockley conservation area within South East London.

Photographs by

Simon Kennedy


Rear Elevation

Rear Elevation 



Rear Elevation - dusk

Rear Elevation - dusk 



Front Elevation

Front Elevation 



 



Double-height kitchen / diner

Double-height kitchen / diner 



 



 



 



 



Gruff Limited have designed a 5 bedroom, 3 storey new build home located on an abandoned site in the Brockley conservation area within South East London. The unused site and neighbouring building originally housed a pair of 19th century semi-detached homes but, after significant bomb damage, had stood empty since 2008 when the replacement 1950s house was demolished. The new building provides a family home with bright, naturally lit spaces that plays with the contrasting qualities and layouts of traditional and modern houses. It has been purposefully designed for easy adaptability to the needs of possible future occupants, while also integrating positive environmental measures into the design. The external appearance aims to harmonise the streetscape through accurately mirroring the respected period details on the front elevation of the adjoining semi-detached house. From the street, the use of bay windows, period detailing and fenestration proportions make the house indistinguishable from the surrounding Victorian properties. The main volume of the design is constructed from fair-faced London stock brick to match their neighbours. The traditional detailing is completed by bespoke white painted sash windows and crafted, cast ornamental lintels and corbels.

Along the street, each existing house is made up of a large square main volume and a smaller rectangular side volume. In comparison to the front elevation, the internal and rear design allow for contemporary standards of sustainability and the owner’s modern lifestyle. At the rear, a contemporary, smaller volume is constructed using modern aesthetics and dark engineering bricks, complementing the front elevation yet indicating the house’s contemporary design when viewed from the private rear garden.Four large windows, framed by dark engineering bricks create architectural interest on the rear elevation; a contemporary equivalent of the Victorian fenestration seen on the proposal’s front elevation. The rear windows are larger than the traditional Victorian proportions, maximising natural light. The windows are deep-set into the bespoke brick frames; maximising views over the large garden.

Sliding doors in the kitchen and living areas are framed in dark grey aluminium to blend with the dark engineering bricks.

Internally, the circulation space has been placed in the inter-locking moment between the traditional layout of the Victorian element of the house and the modern addition at the rear.

A triple height, oak-faced ply staircase occupies the void, providing moments for visual connection to the ground floor from the upper bedrooms and landings. Large, frameless glazed elements in the rear elevation form views out across the garden as you move up through the floors. At each level, careful manipulation of the stairs and landings provide opportunities for intimate moments. As you enter the house the stair is at its widest, creating a seamless transition into and out of the house with deep integrated drawers for storage and seating. Between the ground and first floors, a floor to ceiling bookcase and desk form an extension of the stairs, creating a bright study looking out onto the timber deck on the flat roof beyond. As you rise further up the building, a cushioned landing positioned in front of the largest window in the house provides a contemporary low-level window seat. A simple palette of oak and muted greys is used throughout, with unifying joinery and detailing specified in every room.