Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Grey Griffiths Architects - The Potting shed

Grey Griffiths Architects

The Potting Shed uses waste materials throughout to form a new, meaningful space. It shows how inventive architecture and resourcefulness can make design attainable to those on a tight budget.

Photographs by

Adam Scott Images


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Grey Griffiths Architects was appointed to design this multi-use garden studio for a ceramicist and keen gardener. Salvaged materials were used throughout the build, fitting the ethos of a maker’s studio and stretching the possibilities of a modest budget.
It was important to the client that the build was not constrained by the workshop typology and that it could be used as an office and snug. The shared ambition was to create a warm, inviting space that embraced the practical requirements of a maker’s studio.

Situated on a residential street adjacent to Blackhorse Lane, the local area has both a strong sense of community and rich industrial heritage. The studio’s front elevation emulates the architectural style of nearby factories with clean lines, matte black finish and a low-rise pitched roof. The project is scaled to fit the residential setting, it nestles into the garden enveloping the mature apple tree. By only taking up underutilised space the garden is left intact, a set-back storage facility reveals its depth.

The design adapted to fit reclaimed off-cut plywood sheets and ex-display windows and doors which were all destined as waste. External-grade birch plywood forms a smooth, uniform patchwork finish, exposed internally to add warmth. There are designated areas for making, relaxing and working.

Word from the client

Appointing architects on a low-cost project may seem extravagant but their clever use of materials and advice has resulted in a bespoke design unachievable without their support. I now work three days a week in the studio, often with local makers.