Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



George and James Architects LLP - Woodville Road

George and James Architects LLP

Remodelling of an Edwardian detached house in Bexhill-On-Sea to create an open-plan kitchen diner, guest WC, utility room and an additional bathroom. Period features were retained and restored wherever possible.

Photographs by

Megan Taylor


 



 



 



 



 



 



 



The clients approached us to fully refurbish their new house, having recently moved from London to the seaside for their retirement years. They were looking to restore the house’s original Edwardian character, which had slowly been eroded over recent years through a series of unsympathetic interventions, including being sub-divided into lateral apartments.

The ground floor comprised of a south-facing lounge and dining room to the rear (commanding impressive vistas over the garden, park and beach beyond), with a north-facing kitchen, WC and utility room to the front (overlooking the driveway and street beyond). The WC and utility room were disproportionately sized compared with the kitchen.

We decided to maximise the kitchen floor area by minimizing that of the WC and the utility room; the additional width this created enabled us to introduce an island unit, which provides much needed worktop space as well as a casual place to sit for breakfast. A pair of pocket sliding doors were introduced between the kitchen and dining room, allowing sunlight to flood the otherwise dim kitchen.

The first floor comprised of four bedrooms – the second smallest one with an en suite – and a very small family bathroom. The en suite was made larger by reconfiguring the aforementioned third bedroom, facilitating a bath as well as a shower to become ‘her’ bathroom. The family bathroom was reconfigured to become ‘his’ shower room.

The kitchen walls and units were both painted turquoise to set off the original coving, which was painstakingly restored using traditional plastering techniques. The white stone-effect worktop and sink, along with the black range cooker with its white fireplace mantel above, emphasise the house’s innate Edwardian character and proportions.

The engineered timber floor was carried through from the hall to the kitchen and dining room adding warmth and complimenting the solid oak central island unit. Tongue and grove cladding was used to add interest in the WC and bathroom, as were geometric tiles on the floors and on the walls in the showers and around the bath. Traditional pendant lighting was used to compliment the materials palette.

Word from the client

“We LOVE our newly designed home . All thanks to the architects. They were a delight to work with, patient with all our requests and professional throughout.”