Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Freehaus

Freehaus

London

linkedin

Freehaus - Hermann's

Freehaus

Full architectural services for the interior of a new co-working space and food innovation hub in Berlin.

Working alongside internationally renowned German food company Bahlsen, Freehaus played a key role in developing the strategic brief for this project and identifying suitable premises.

The design language of the interior is deliberately pared back to provide a backdrop to the activity of the individuals within, which is placed centre-stage. Through a combination of niche spaces, reconfigurable furniture and opportunities for display and demonstration, the space is intended to function as an environment for discussion, collaboration and innovation.

 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Freehaus designed and led the delivery of a new multi-functional co-working space centered around food innovation in the Mitte district of Berlin.

Working alongside internationally renowned German food company Bahlsen (famous for their Leibnitz-Keks biscuits), Freehaus played a key role in developing the strategic brief for this project which was borne out of an initial desire to revisit the ethos of invention and experimentation which has been at the heart of Bahlsen throughout its long and continuing history as a family business.

The initial design approach evolved from early explorations through Bahlsen’s extensive 125 year archive and through reflection on the spirit and intellectual curiosities of the organisation’s founder after whom Hermann’s is named. These eclectic interests, ranging from Egyptology and mathematics through to his nurturing of early twentieth century avant-garde artists, provided a key departure point for the initial proposals.

A consideration to transparency and openness runs as a common thread throughout the ground floor space. A private meeting area within a central ‘greenhaus’ provides acoustic separation whilst maintaining a visual link to the activities within the main space. References to produce and horticulture enliven the space throughout, with high level planting adding colour to the soft pastels of the interior finishes, whilst the basement level provides a darker, more intimate setting with lighting installations, patterned partitions and ceramic reliefs implicitly referencing the textures of the biscuit and cake moulds of the wider Bahlsen heritage.

The centrepiece of space is a 20 metre cast insitu concrete counter that threads through the columns within the space. Its minimal aesthetic and form reference the original conveyor belt machines of Bahlsen’s Hanover-based factory, which were the first of their kind in Germany.

Photography: Adam Luszniak

Word from the architect

"The space is multifaceted, offering a range of artisanal coffee and cuisine to the public whilst acting as an independent venue for co-working, and flexible events
As such the design language of the interior is deliberately pared back to provide a backdrop to the activity of the individuals within, which is placed centre-stage. Through a combination of niche spaces, reconfigurable furniture and opportunities for display and demonstration, the space is intended to function as an environment for discussion, collaboration and innovation.

Launched in June 2017, a unique programme of events as been curated over in order further bolster this exciting new platform within Berlin’s dynamic and co-working scene."

Word from the client

"Their enthusiasm and dedication to providing Bahlsen with innovative design strategies has made working with Freehaus easy. The key factors in choosing Freehaus are their rigour and professionalism, coupled with a personal yet cogent approach."

Werner M. Bahlsen, CEO, Bahlsen