Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Freehaus

Freehaus

London

linkedin pinterest

Freehaus - Bahlsen Stammhaus

Freehaus

Sensitive refurbishment to the historic headquarters of internationally renowned German biscuit manufacturer, Bahlsen in Hannover, Germany.

 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



We completed the sensitive refurbishment of the historic headquarters of internationally renowned German biscuit manufacturer, Bahlsen.

Borne out of a desire to open the building up to the public, the extensive refurbishments to the headquarters were focused on the Art Nouveau-inspired façade, the barrel-vaulted foyer and the reception area.

We felt a need to move away from a corporate aesthetic. Whilst the design approach maintains a level of refinement, we wanted the spaces to feel like one was at home, giving a more grounded and relaxed air and informing the way in which visitors and staff might appropriate the space.

This approach towards the domestic informed all the decision-making, from the warmth of the light and the choice of furniture to the height of the reception desk and the level of polish in the terrazzo floor. We designed a space to enliven and encourage use, creating opportunities to lean, linger and chat.

Inspired by Bahlsen’s confectionery offer, we were keen to infuse moments of pride and storytelling into the space. Brass replicas of Bahlsen’s famous Leibniz biscuits were inlaid into the new terrazzo floor. The cladding of the new reception desk borrows its form from the fabrication equipment found on the factory production line. The bay windows, which originally afforded views into the factory floor, had been closed off during the last refurbishment of the space. We opened these views back up to offer a glimpse into Bahlsen’s test kitchen and R&D lab, whilst also introducing spaces for informal meetings.

The refurbished building is open to the public, admission free, from Monday to Friday between 10am and 3pm. For groups of five or more, prior registration is required (phone: +49 (0) 511-960 2992).

Photography: Adam Luszniak

Word from the architect

We felt a need to move away from a corporate aesthetic. Whilst the design approach maintains a level of refinement, we wanted the spaces to feel like one was at home, giving a more grounded and relaxed air and informing the way in which visitors and staff might appropriate the space.

Word from the client

“Freehaus’ commitment to ensuring this project was a success, continuously exceeds our expectations.”
Werner M. Bahlsen, CEO, Bahlsen