Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Fraher and Findlay

Fraher and Findlay

London

Facebook linkedin pinterest

Fraher and Findlay - The Courtyard House

Fraher and Findlay

Photographs by

Adam Scott


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



The Courtyard House is situated within a prominent conservation area in South West London close to the River Thames. The original house was architect designed at the beginning of the 20th Century.

Fraher & Findlay revisited every aspect of the existing building to propose the most efficient use of
space whilst creating a strong sense of place within each of the floors. The client wished to fully
refurbish the building, adding a rear ground floor and loft extension.

Before the completion of Hammersmith bridge which led to major railway development, much of Barnes was dominated by market gardening. Much of the waterfront of the Thames at Barnes around 1820
was covered by market gardens. The orchards, gardens and nurseries were famous for the exotic produce. The design proposal introduces a 'garden/ courtyards and green space into the floor plan. This courtyard brings natural light deeper into the plan creating external environments within the living spaces. Natural ventilation to the rear ground floor room of the original building is maximised whilst providing visual interest and maximizing external amenity space and the connection between the garden and the building.

Wildflower roofs to the extension elevate the garden space to the first floor bedrooms, enhancing the gardens aspect, whilst providing a bio-diverse habitat.


Supporting information

The interior material use was influenced by the owner’s Danish family background with a strong focus on use of natural timber finishes as well as clean scandinavian lines. Brass detailing throughout gives a reference to the original brass features of the arts and crafts house.

To avoid a full width rear extension the design breaks up the rear massing of the building, stepping the extension down into the garden to soft then level change that was problematic with the existing house and its relationship with the garden. A garden facing snug room sits nestled into the lower garden level, whilst maintaining a visual and physical relationship with the living spaces to the main house.

High level windows capture views up towards the green roof as well as towards the garden, with a feature wrap around rooflight to the kitchen, enhancing the feeling of space.