Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Flanagan Lawrence

Flanagan Lawrence

London

linkedin

Flanagan Lawrence - 10 Hammersmith Grove

Flanagan Lawrence

The first phase of development saw Flanagan Lawrence construct a nine storey high quality office building in the heart of Hammersmith for developer U+I plc.

 



 



 



 



 



The centre of Hammersmith enjoys superb tube and bus links to Central London and west towards Heathrow Airport and the Thames Valley beyond. The development of a former NCP site saw the delivery of 33,250 sqm (GEA) of high quality office space, contributing to the area's long awaited regeneration process. Two buildings of nine and eleven storeys house office space above ground level. Restaurant/café space occupies the ground level, spilling onto the south-facing landscaped public realm and helping to deliver a new dynamic public environment.

Given the central location of the site, car parking is limited to 4 cars, and cycle parking provision is exceptional, with 105 secure spaces located close to the building. Showers, lockers and drying rooms are provided on the ground floor, facilitating use of the building by cyclists and runners.

Large, flexible office floor plates on upper floors have centralised cores, which maximise the potential for daylight penetration into the buildings, and views out. Landscaped terraces on upper floors enjoy southerly views towards the river and park lands beyond.

The buildings are designed to respond to their surroundings and step in height from a lower scale in the south on Beadon Road to a larger scale along Hammersmith Grove where the scale of existing commercial properties increases. Recognising that there is no obvious single architectural style in Hammersmith, the cool glassbuilding envelope seeks to reflect the existing buildings and mature trees, as well as the sky at upper levels. Night time lighting ensures that the perception of the building is constantly changing.

The design approach to the envelope has been to improve thermal performance by using the latest glass coating and fritting technology to exceed the requirements of Part L 2010. The seamless skin reflects and cloaks the building in an elegant crystalline sheath.

As well as an efficient envelope, the use of highly effective M&E equipment, LED lighting and roof-mounted solar panels will contribute to the sustainable credentials of the scheme.

Flanagan Lawrence were novated to the Contractor following the completion of stage E. Following novation, they retained a role acting as quality monitor for Development Securities. They were also appointed as Interior Designer for the scheme.

The site sits adjacent to the busy Hammersmith & City tube line and on top of the cut and carve tunnel of the District and Piccadilly Lines, and the design and construction process involved extensive discussions and negotiations with LUL.

The building has been fully let to 4 tenants.