Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Feilden Fowles

Feilden Fowles

LONDON

Feilden Fowles - Ty Pren

Feilden Fowles

Passive long house made with regional, reclaimed materials, inspired by the rich local vernacular.

Long house set into the landscape

Long house set into the landscape 



Larch cladding on west facade

Larch cladding on west facade 



House interior

House interior 



North facade of recycled slate

North facade of recycled slate 



Ty Pren is a passive long house, inspired by the rich local vernacular of the Brecon Beacons. This typology is emphasised as a crisp extrusion, without eaves. Passive solar principles have driven the elevation treatment, opening to the southerly views over Pen Y Fan with a more robust treatment protecting against the harsh weather from the north.

The larch cladding for the ‘solar facades’ was felled from the client’s land 2 miles away and milled on site. Eight larch trees have been planted locally to replace the cladding after twenty-five years, while the removed cladding will be burnt to heat the house. Recycled Welsh slates wrap over the roof and down the exposed north wall. Internally, the plan is strictly modernist along two key axes and with all the services housed in a deep north wall, including the bathrooms and stairs. A double height central void provides a natural stack for hot air from the stove and solar gains to distribute to the upper floors. The house is exceedingly green with an emission rate of a mere 6kg/ CO2/ year.