Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Feilden Fowles

Feilden Fowles

LONDON

Feilden Fowles - Feilden Fowles Studio

Feilden Fowles

Self-initiated studio build project in central London. Design extrapolates agricultural typologies for a contemporary structure, paying homage to the history of the site, and Waterloo city farm with whom we share the plot.

North facade on Royal Street

North facade on Royal Street 



Studio interior

Studio interior 



Window detail

Window detail  



 



South elevation from garden

South elevation from garden 



Community garden in spring

Community garden in spring 



This self-initiated and self-funded project demonstrates Feilden Fowles’ ambition for the practice and capacity to see projects through regardless of scale and challenges. It also demonstrates our commitment to education projects and contributing to local communities.

Completed in September 2016, Feilden Fowles' Studio is located on the Waterloo City Farm, London’s most central urban farm, established in 2014 on a formerly overgrown and neglected plot of land to the south of Westminster Bridge, owned by Guys and St Thomas’ Hospital. Since this time the site has been transformed into a collective home for a trio of organisations with a shared focus on education: architects Feilden Fowles and the charities; Jamie’s Farm and Oasis Waterloo.

Feilden Fowles have master-planned the site, from the design of animal pens, sheltered outdoor classroom and barn, to their new studio, the site for which has been offered in exchange for their design services. The positioning of the studio against the northern boundary defines a generous, south-facing courtyard garden, designed by Dan Pearson Studio. The studio is designed as a demountable structure; a solid Douglas fir timber frame clad with corrugated Onduline sheets. The materiality and approach are redolent of agricultural building forms, reinterpreted for its actual purpose to house Feilden Fowles’ growing team.

The building is intended to be dismantled and re-erected when the Waterloo lease comes to an end, thus great care has been given to the building’s life cycle. The structure is formed from a repetitive frame, which is assembled using stainless steel pin connections, easily knocked-out when dismantling. 
 
At the north boundary with Royal Street the timber frame projects at high level to articulate large north facing lights which run the full length of the space, referencing traditional artist studios and providing generous diffuse light and cross-ventilation. The long south elevation is articulated by steel T-columns and full-height glazing shaded by the overhanging roof and providing uninterrupted views over the courtyard. The 1830mm column grid (equivalent to ¾ of a standard ply sheet) and the 2440mm datum running around the studio’s ply-lined interior, demonstrate how proportions have been carefully calibrated to minimise cuts and waste. The entire studio has been designed to embody the values of the practice; a demonstration of a rational, highly articulated, low-cost structure that provides a model typology for contemporary work and education spaces.