Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Eldridge London

Eldridge London

London

Eldridge London - House in Chelsea

Eldridge London

A full refurbishment of a terraced house, with a basement extension to replace an existing coal cellar. The project maximises the sense of internal space through the use of simple consistent materials throughout ( oak, white concrete, plaster ) and the interior is filled with natural despite its tight urban plot through the use of large format glazing including a glass floor suspended on a glass beam and balustrade.

Photographs by

James Brittain


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Confronted with a tight urban plot measuring under 5m wide and 12m deep, hemmed in on 3 sides by existing buildings, and with a narrow front boundary to the road, inventive solutions were required to best refurbish this existing mews house, whilst maintaining natural lighting and providing a good balance of internal and external space.
The property had undergone a poor quality refurbishment in the late 1990s which had sought to maximise internal area without considering in the internal quality of the spaces. An existing half height cellar had been discovered by the new owners, but this was entirely closed off with no means of access.
It was decided that to develop a scheme with clarity and architectural integrity, the previous refurbishment had to be ‘undone’ and the building was stripped back to its external envelope to re-establish the parameters for the new refurbishment. This process of ‘consolidation’ then allowed the property to be recloaked with acoustic and thermal insulation, and lined to create an air-tight external envelope. A marginal tweak in plan, squaring things to the front elevation and establishing a greater order to interior, also enabled the creation of two riser zones in opposite corners through which the extensive services could be threaded as required for new contemporary home without interrupting the interiors. A simple consistent palette of white concrete, plaster, glass and oak maintains a calm interior mood which allows the spaces to flow into each other and feel larger than their constituent parts.
New floors were installed and the rear outreach was raised marginally to allow level access on an upper roof terrace. The glazed infill over a rear courtyard was removed and in a move counter to prevailing logic of maximising habitable square meterage, internal space was sacrificed to re-instate the rear courtyard to provide much needed external amenity off the main living accommodation.
The existing cellar was lowered to create a basement under the main body of the house. This basement was entirely within the building with no external windows, so again, we sought to create the best naturally lit space possible, rather than compromising with less pleasant rooms. A double height volume was created over a new stair to the basement and a fixed frameless glass window to the rear courtyard floods the space with south light. A 5 metre long structural glass balustrade laminated to a glass beam supports a glass floor which provides a dramatic
focal point, but serves the entirely practical purpose of maximising usable floor area, whilst still enabling a basement with a view of the sky.
A pair of cantilevering stairs, one concrete down to the basement, one a timber spiral, allow light to permeate through open risers to the spaces below. The open plan arrangement and open spiral stair, working through concealed pocket doors on the uppers levels, creates a natural passive stack vent which exhausts through the sliding doors in the master bedroom on the second floor. This upper level was reordered to maximise the relationship with the rear roof terrace. Large sliding doors open out onto the terrace framed by the rear party wall beyond, helping the space feel much larger. The bathroom is lined with white hi-macs acrylic resin to create a seamless peaceful white interior, seeming significantly larger than its compact planning would allow.
The creative architectural solutions more than compensate for the perceived loss of square meterage by creating more engaging and valuable spaces. The ground floor and basement spaces gain generosity through the double height volume; the basement maintains a degree of privacy and intimacy whilst still having abundant light and a view of the sky; the reinstated rear courtyard provides a much better balance of interior and exterior spaces, and large opening glazed panels and consistent interior/exterior floor finishes allow it to become an outdoor room.
The house is designed to Ecohomes Very Good standards, with underfloor heating throughout, extensive external insulation, an airtight external envelope and a Heat Recovery Ventilation system. The project demonstrates that creative, inventive architectural retrofitting can achieve demonstrable benefits to building performance, alongside the creation of memorable interior spaces which offer real value to their inhabitants.

Word from the client

Eldridge London took our Chelsea house from a derelict wreck into the modern house of our dreams. The design really maximises space and light in a narrow site and gave us great useable rooms, where other architects had previously not managed in previous designs. The knowledge of building methods, technical specifications and finishes enhances the obvious skill they have in design, to produce a superb end product. We had been warned in a building project that there would be elements which were not all you hoped for, but this is not the case on our house, the end product is fantastic and in no ways disappointing. Practical, luxurious, high tech, modern and still a cosy and comfortable place to relax.