Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Douglas and King Architects

Douglas and King Architects

London, England

Facebook pinterest

Douglas and King Architects - College Cross Conversion

Douglas and King Architects

Transfomation of a dark, cavernous space within a listed Georgian terrace into a contemporary layer filled with light, air and views.

 



 



The glazed extension is set down gracefully and integrates the internal and external spaces

The glazed extension is set down gracefully and integrates the internal and external spaces 



 



 



How to extend a basement into a contemporary layer filled with light, air and views as co-equal partners? We transformed a dark, cavernous space within a listed Georgian terrace in collaboration with Alan Conisbee, Structural Engineers and with the enthusiastic consent of Islington’s Conservation Team.

Our design objectives were double edged – how to express a clear distinction between new and old – Simultaneously blur the boundaries between both. We approached the project in terms of landscape design rather than a basement conversion and were particularly sensitive to the importance of texture, surface, and connectivity to communicate individuality in each of the interior spaces and to liberate the flow of natural light. We exploited the gradient of the garden, the subtle interplay of rough and smooth materials, we combined rawness with delicacy, light with shade thereby enabling each to contribute a visual and tactile identity within the whole.

The glazed extension is set down gracefully and integrates the internal and external spaces. The staircase acts as a vertical and visual connection – a unifying link to the upward/downward flow of old and new.