Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Designscape Architects

Designscape Architects

Bath, UK

Designscape Architects - Springfield Farm

Designscape Architects

Springfield Farm replaces an undistinguished 1950s bungalow with a contemporary and innovative two-storey house. The site lies within the Bath and Bristol Green Belt on the edge of the scattered settlement of Stoney Littleton.

Springfield Farm Exterior

Springfield Farm Exterior 



Springfield Farm

Springfield Farm 



Springfield Farm Dining Space

Springfield Farm Dining Space 



Springfield Farm Interior

Springfield Farm Interior 



Springfield Farm Bedroom

Springfield Farm Bedroom 



Springfield Farm Study

Springfield Farm Study 



Springfield Farm Living Space

Springfield Farm Living Space 



Springfield Farm Exterior

Springfield Farm Exterior 



Springfield Farm Exterior

Springfield Farm Exterior 



The building sits more or less on the footprint of the earlier building, and incorporates living accommodation on the ground floor with two en-suite bedrooms on the first floor. The open plan kitchen and dining area features large full height glazing overlooking the terrace to the fields and views beyond. Solar gain is carefully controlled with heat mirror glazing technology and external blinds so that room temperatures are comfortable throughout the year with minimal heating costs. Multiple floor levels break up the living space and create a sense of different zones within the plan. To the east of the building a book-lined snug is tucked away to one side. To the west lies a single-storey studio filled with light from full height glazing, and a bathroom and utility room. Adjacent to the house and its garden is a wild flower meadow.

The design of the building attempts to keep the house as low as possible on the sloping site, while at the same time taking advantage of the attractive views across the Wellow Brook valley. 

Care has been taken to select natural and sustainable materials that complement the colours of buildings in the area and the rural surroundings. The timber frame of the house supports Frake hardwood cladding, which has turned silver grey as it has aged and weathered, complementing the grey colours of local lias limestone. Trespa Mateon cladding panels have been used on the stair tower and within the recesses to express the articulation of the plan, whilst a pale grey Parex render has been used for the studio walls.

The aluminium window frames are a satin finish and coloured to blend with and complement the cladding and grey render.  An extensive green roof on the studio is linked to the wild flower meadow by a raised bank. The banks are planted to blend with the adjacent meadow.

Springfield Farm was a joint project by Andrew Wood Associates, who prepared initial plans and secured planning consent for the project, and Designscape Architects who developed the design through the detailed design and construction phases.