Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Design Engine Architects

Design Engine Architects

Winchester, Hampshire

Design Engine Architects - University of Winchester Chapel

Design Engine Architects

In 2015 the practice was commissioned to oversee a complete restoration of the internal and external fabric of the University of Winchester?s Victorian Chapel to be one of the most visible expressions of the celebrations to commemorate the 175th anniversary of the educational establishment. In addition, the University asked for an extension to the chapel, to include a small side chapel and a social and meeting space. The brief was to create a very special project, to sit as a small ?jewel? in the heart of the campus

Photographs by

Peter Blundy, Jim Stephenson


 



 



 



 



 



 



 



 



 



The project was to renovate and extend the University's Victorian Chapel. Originally built in 1880, and then extended in 1927, the Chapel is used for a number of different events and purposes: services, group meetings, concerts and as a place of quiet contemplation.

In 2015 the University commissioned Design Engine Architects to oversee a complete restoration of its internal and external fabric. In addition, the University asked for an extension to the chapel, to include a small side chapel and a social and meeting space. The brief was to create a very special project, to sit as a small ?jewel? in the heart of the campus.

The interior of the original gothic revival chapel has been returned to its former glory with renovation work to the walls and timber ceiling alongside the introduction of new oak and stone floors, heating and architectural lighting. The university has chosen locally sourced Purbeck limestone, a material traditionally used for its decorative quality in churches and cathedrals across England, exploiting the natural characteristics of the embedded fossils within it.

The original tiled frieze and angels on the Eastern wall has been restored behind the reinstated chancel steps. A new contemporary altar has been introduced, made from 7 horizontal sections of Purbeck stone. The seven sections make reference to number imagery within the Christian faith, as well as a celebration of the university?s anniversary; the stone sections also representing the seven 25 year time periods that make up the 175 years of the institution.

A new font has also been commissioned greeting visitors on entering from the South door. Designed to reflect light within the interior spaces, the font basin, made from highly polished stainless steel, is a section of a sphere, a reference to ?light of the world?. The basin is supported on a polished Purbeck limestone cylindrical plinth.

A number of bespoke oak furniture pieces were commissioned from and designed in collaboration with Luke Hughes, most notably the oak pews, lecturn, credenza storage units, bookcases and tables.

The obvious location for the extension was to the north of the main Chapel; despite the site constraints, the resulting design is an empathetic response to the gothic revival building where its connection, form and materiality seem both intuitive and exciting.
The design consists of a pitched roof structure that mirrors that of the existing building and allows light to penetrate into the perimeter exterior spaces. The ridge over-sails the existing building eaves line creating a clerestory window that provides both light and ventilation at high level. The plan form creates a twist in the pitched roof bringing an intriguing geometric dynamic to the new addition.

The form lent itself to a timber frame structure ? a series of primary wall and roof trusses, each one different to create the changing form. Externally, the form is clad with perforated aluminium panels, anodized to give a highly reflective ?gold? finish, giving a dramatic textural surface to the building that is continuous over both roof and wall, allowing the building to be interpreted at different distances and scales. Design Engine developed a pattern referential to the existing architecture and an interpretation appropriate for the 21st century.

Word from the architect

David Gausden, Director of Design Engine: "The project has been extremely rewarding for our team, an opportunity to restore a building that belongs to the foundation of the university, and an opportunity to craft something new as part of our own time and place. The University has been consistent in its contribution to the narrative behind the project and unbreakable in its support of the design team in delivering the intended final design."

Word from the client

Richard Webster, Project Manager at the University of Winchester: "The Chapel project has served to preserve and enhance one of the University's most historic buildings, and extend it in such a way as to demonstrate our continuing commitment to bold innovation and architectural excellence. The finished building is, quite literally, a jewel within the campus; a place for prayer and quiet contemplation, but also a place where one can be both moved and inspired."