Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Design Engine Architects

Design Engine Architects

Winchester, Hampshire

Design Engine Architects - Ramboll HQ Building

Design Engine Architects

Low-energy workplace project for international structural engineers

Designing commercial buildings in sensitive rural locations

Designing commercial buildings in sensitive rural locations 



Exemplary low-energy HQ for Ramboll

Exemplary low-energy HQ for Ramboll 



Relationship between new and existing buildings

Relationship between new and existing buildings 



Minimal reception area

Minimal reception area 



This is a new low-energy headquarters building designed within a ‘commercial green’ ethos. The studio building provides open plan office space for 150 engineers on two floors. A new brick reception wing mediates between the client’s current office, a 19th century coach house, and the larger studio building. The wing houses a double-height reception and exhibition area. In meeting its energy targets, the building will be the most energy efficient office in the UK.

This new development provides Ramboll with a unique facility at its headquarters campus in Southampton. The design balances a low energy approach with financial viability and is an exemplar in the application of a Commercial Green concept.

The brief was to produce a building that reflected the aims and values of the Ramboll organisation by providing high quality innovative and sustainable accomodation at a comparable cost to traditional office buildings. The massing of the new studios needed to be sensitively designed to compliment the existing brick buildings on the site.
The commercial Green approach developed by Ramboll minimises energy losses through the building fabric whilst ensuring a comfortable environment for those working in the building. The key was in the detail of the external envelope. This was super insulated, with the glazing optimised to ensure good natural light whilst minimising solar gain and glare at IT workstations.

The wall construction was developed with TRADA to provide a highly insulated robust breathing wall system. This construction permitted the use of horizontally banded windows that provide connectivity to the surrounding countryside.

At roof level thermal mass was enhanced through the use of appropriate lining boards.
Fresh air is introduced into the building via the plenum formed by the 290mm deep raised access floor. The air is supplied by low pressure fans drawing in through vents in the cladding and discharging into the office through swirl diffusers. The air is cooled or warmed by passing over an underfloor heating/cooling system integrated within the raised access floor.

Exposed thermal mass was an integral part of the building services design. At ground floor level this was achieved through having an exposed concrete ceiling. An extended structural grid of 9.6m was achieved by the innovative use of a pre-cast concrete soffit, an in-situ post tensioned concrete topping and tubular steel columns.

A flush inner face to the walls was achieved by using steel columns contained within the walls.