Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Design Engine Architects

Design Engine Architects

Winchester, Hampshire

Design Engine Architects - Photography Building, Arts University Bournemouth

Design Engine Architects

Refurbishment and extension to the Arts University Bournemouth Photography Building

AUB Photography Building exterior

AUB Photography Building exterior 



AUB Photography Building staircase

AUB Photography Building staircase 



AUB Photography Building Student Hub

AUB Photography Building Student Hub 



AUB Photography Building top floor cafe

AUB Photography Building top floor cafe 



The Arts University Bournemouth is a leading institution offering high quality specialist education in art, design, media and performance. This project was for a new building over four storeys to extend the photographic department facilities in the adjacent existing building. The scheme is an initial phase of a masterplan for the development and expansion of the Wallisdown campus, supporting the future aspirations of the institution.

It was identified that from the principle north west approach, the campus lacked a visible presence. This project presented an ideal opportunity in a key strategic location, to present a public identity for the Arts University Bournemouth.

One of the University’s key strategic objectives is to continually improve the experience for existing and future students in terms of the amount and quality of its teaching spaces. The creative courses occupy a variety of distinctly specialized spaces unique to subject departments, however, the brief for the new building was to provide the much needed shared spaces that allow creative collaboration. For students this includes a 120 seat lecture theatre, shared digital computer teaching suites, and a social learning student 'hub' workspace. For staff the top floor serves as a common room and cafe, and smaller rooms for tutorials and seminars.

In addition to this, the design opens up new circulation links to the existing building areas, creating new spaces, and increased legibility of circulation for the building users. The opportunity was identified to form a foyer and exhibition gallery beyond that extends a new entrance and route into the larger existing building beyond.

The new staircase is a feature of the design, serving functionally for both primary circulation and emergency egress, it is a major vertical element in the composition of the building massing. Enclosed by a floor to rooftop glazed facade, the flights are sculptural elements made of folded steel, with LED striplights illuminate handrails and landings at night, adding drama to both the interior and exterior aspect of the stairwell.

The detailed design has been informed by photographic processes. The principal west-facing facade features an array of glazed fins that act as an environmental filter to reflect, diffuse and moderate natural daylight into the building interior, utilizing digital imaging technology whilst referencing the glass plate negatives of early photographic procedures. The building’s exterior cladding refers to early cameras, a black box form with apertures allowing roof lights, windows and ventilation louvres to control natural light and air and provide low-energy environmental control.

Internal voids form atriums between floors to aid the orientation of building users, allow movement of light and air, and provide spaces for the display and exhibition of artwork. Internal timber cladding and ceiling baffles provide acoustic control, which supports the flexibility of uses within the spaces.
The furniture was selected and specified by Design Engine, to achieve a flexibility of space use whilst also choosing fabrics and finishes to ensure an aesthetic balance within the spaces, introducing colour whilst enabling a variety of types of group and individual study spaces.

Shortlisted for 2016 RIBA South West Award