Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Design Engine Architects

Design Engine Architects

Winchester, Hampshire

Design Engine Architects - John Henry Brookes Building

Design Engine Architects

Award-winning redevelopment of the Headington campus at Oxford Brookes University

JHBB  at twilight

JHBB at twilight 



Terrace restaurant

Terrace restaurant 



Facade detailing

Facade detailing 



JHBB forum space with cantilevered lecture theatre

JHBB forum space with cantilevered lecture theatre 



At the core of the concept is the ambition to bring cohesion to a disparate campus, integrating existing buildings with new central student facilities. These links provide fluid movement across the new campus for the first time, where academic spaces co-exist with social areas for the enjoyment of students and staff alike.

Above all, the scheme provides adaptable and flexible accommodation for changing curricula and teaching patterns. Designed from first principles for low-energy consumption in construction and in use, the John Henry Brookes and Abercrombie Building was designed to meet the University’s vision for a ‘holistic approach to enhancing the student experience’.

To achieve the vision, the new building needed to contain a critical mass of accommodation. This includes social learning spaces, main library, lecture theatre, teaching rooms and catering. To give cohesion to the whole campus the core conceptual idea is of a central glowing box interpenetrated by pegs, which reach out to the existing campus. These pegs, whilst fulfilling the need for new and better university space, crucially provide the enclosure to a series of new but different external spaces.

The Colonnade peg running towards London Road forms the Eastern boundary to the new Piazza. The Abercrombie peg creates a new façade to the Southern edge of a re-modelled central courtyard. The Library peg relates to the internal Forum and creates a new north/south street. And finally the Pooled Teaching and Food Hall peg forms the edge to a future courtyard behind Sinclair as well as new western courtyard and terrace.
The main University reception is housed within the main building, overlooking the forum space. The main entrance area is intended as a place to pause. It is at this point that visitors will be welcomed and, particularly during open days, it is important that there is a generous space for people to gather.

Winner of 2014 RIBA National Award and Stirling Prize Midlist.