Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Design Engine Architects

Design Engine Architects

Winchester, Hampshire

Design Engine Architects - Hubert Perrodo Building, St Peter's College, University of Oxford

Design Engine Architects

An RIBA Award-winning building which completes the re-imagining of an Oxford university college quad.

Photographs by

Jim Stephenson


 



 



 



 



 



 



 



 



 



The Perrodo Project aimed to make St Peter’s College a better place to study, teach and live by improving its public spaces. Design Engine’s proposed scheme included the new 4-storey Hubert Perrodo Building comprising six new study bedrooms, a seminar room and a ground floor study and event space within the remodeled Hannington and Chavasse Quads, as well as the refurbishment of the three existing seminar spaces in the listed Chavasse Building.

The overall aim was to improve the utility, capacity and aesthetics of the College by making the most of the existing buildings and introducing sensible changes, which were good value for money. There was a desire to improve the facilities for teaching and learning and for conferences and events. These improvements would also benefit the general life and wellbeing of the College throughout the year, such as for degree days and admissions. The aim is for flexibility, so that for example new rooms could be used as Fellows’ teaching rooms, student bedrooms or guest rooms.

The College was keen to maintain and improve the architectural and design integrity of what they have and to make sure that the new interventions have their own identity but also fit into the overall aesthetic vision and needs of the College. This aim was achieved with the integration of buildings and open spaces through the new landscaping. The landscaping works to Hannington and Chavasse Quads site alongside the earlier phase 1 works to Linton Quad creating a harmonious relationship between building and landscape.

Chavasse Quad was dominated by a tortuous ramp system as a result of a significant level change between the Quads. The existing ramped access is re-orientated to improve the relationship between the two Quads. The steps and seating along the ramp provide sunny spots to sit while maintaining privacy to the ground floor of New Building.

The new building is a three-storey pavilion with a set-back fourth storey. The height reflects the surrounding buildings: both the New Building and the Chavasse Building that define the Chavasse Quad. The arrangement of functions is intended to replicate those of Chavasse with communal spaces on the ground floor opening onto the re-landscaped quad with private study rooms above.

This division in the use of spaces on different floors could present an incoherent façade but the ‘veil‘ or screen applied to the facade helps unify it and give coherence to the different levels and uses. An open filligree of square section ceramic rods constitute the primary facade and make reference to the stone tracery evident in a number of existing buildings on site. The ceramic has a natural finish chosen to match the texture and tone of the stone. The ceramic is layered in front of a bronze-coloured metal cladding which has been chosen to match the colour of the existing brick buildings.

Word from the architect

"Unifying the complexity of the brief within this historic but tight site was an exciting challenge. Working closely with the local planning authorities we were able to satisfy the planning demands of this beautiful city while maximizing the potential of the site. As the completion of the final elevation to the re-landscaped quad, the new building needed a presence of its own while respecting its (listed) neighbours. We hope we have designed a building which is contemporary in nature but achieves the same richness of façade evident in the surrounding quad, which will continue the tradition of quality architecture within St Peters College." Richard James, Associate, Design Engine.

Word from the client

"What we liked about the design is that it fulfilled its purpose… but it was ambitious. I don't think that most architectural practices would have been as ambitious and I'm not sure most colleges would have been as ambitious either." James Graham, Bursar, St Peter’s College