Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



deDraft Ltd

deDraft Ltd

London, United Kingdom

deDraft Ltd - DA Residence

deDraft Ltd

Inverted weathered steel rooftop extension

Lloyd Park View 1

Lloyd Park View 1 



Rooftop View 1

Rooftop View 1 



Detail 2

Detail 2 



Detail 1

Detail 1 



Detail 3

Detail 3 



Living Rm

Living Rm 



Staircase

Staircase 



Lloyd Park View 3

Lloyd Park View 3 



Front Aerial 1

Front Aerial 1 



Lloyd Park View 2

Lloyd Park View 2 



 



 



Study

Study 



Staircase 2

Staircase 2 



Bedroom Sliding Partition

Bedroom Sliding Partition 



deDraft were approached by a young family to design a striking rooftop addition to a top floor flat in Walthamstow, North East London. With one child they sought to utilise the generous proportions of the 1950’s Warner flat to create a dedicated master suite with the inclusion of any external terrace space, taking in the uninterrupted views of Lloyd Park (home of The William Morris Gallery).

With both clients working in the creative industries (inflatable structures and an e-commerce fashion stylist) they were clear that any rooftop intervention must offer a unique, yet contextual addition to the generic ‘loft company conversion’ and integrate internally with the reinforced concrete structural of the original property.

deDrafts approach was to stack the new internal staircase above the existing, allowing it to twist and follow the external envelope of the new inverted dormer with the original reinforced concrete stair balustrade extended to provide a continuity between floors . A full-height vertical slot permits glimpses through the tree canopy and out across the park beyond whilst ascending the stairs along with a large rooflight flooding the stairwell with natural light. The new rear dormer features an immaculately detailed, chamfered overhang enveloping an external roof terrace accessed of the master bedroom through full height sliding doors. A unique double-width single sliding door at the upper landing is used to close off either the bedroom or compact ensuite dependent on privacy requirements.

The red concrete roof tiles were retained for budgetary reasons – although not original to the property this in conjunction with the original red facing brickwork led us to lean towards a material that patinates and weathers over time allowing it to embed itself, downplaying its presence. Following much research we settled on the most appropriate material to achieve this aesthetic – weathering steel also known as ‘Corten®’.

Working with an experienced metalworker deDraft set about detailing the faceted cladding with an experienced metalworker to eliminate all visible fixings to avoid any irregular or concentrated weathering. Each steel panel was folded, installed and adjusted to achieve tight, sharp joints before being finally reinstalled and bonded to a lightweight timber sub-frame. Upon initial installation the cladding was raw, natural steel and with increasing exposure to the elements has already weathered to a darker more burnished appearance and as the months progress will further darken enabling the new dormer to blend in against the red concrete tiles and deep red brickwork, complementing the aesthetic of the original property.

Completed July 2017
Images. Whitaker Studio