Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



David Flynn Architects Ltd.

David Flynn Architects Ltd.

Dublin

Facebook

David Flynn Architects Ltd. - Portico

David Flynn Architects Ltd.

Residential extension to semi-detached house in Dublin

Kitchen

Kitchen 



 



 



 



 



 



 



 



Two felicitous accidents of siting distinguish this house from the many thousands of similar speculative estate-type houses built in the 1960s and 70s: a triangular corner site and an almost due-South orientation to the rear.
Largely untouched since its original construction, the house required complete replacement of all services, thermal performance upgrading, and the creation of a large family space for cooking, eating, and relaxing.
The rear of the house was opened up completely and a small extension created. This extension is orientated according to the geometry of the site and its outlook is both wider and more private as a consequence.
To the rear, the new rear elevation steps up in height, in proportion to the size of room it serves, and is protected from midday sunshine by a shallow portico which tracks the motion of the sun from morning till evening.
This portico is a timber-framed construction nestled between masonry piers which are finished in white brick. Intended to feel light and more in the character of an interior space, the masonry element to the rear is in distinct contrast to the weighty and somewhat dour character of the original house.