Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



con | form architects

con | form architects

London

Facebook pinterest

con | form architects - repoussoir

con | form architects

Rear and Side extension with ground floor redesign, refurbishment and outbuilding

Photographs by

Simone Bossi


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



The terraced London house with rear outrigger is a familiar typology. Often viewed as unremarkable, these iterative brick elements form a distinct architectural character, acting as an important context in the lives of many Londoners.

This project involves an intervention within such a setting; including a ground floor rear / side extension, internal reconfiguration and a lowered garden / garden room.

A deferential approach to context was adopted early in the project, with a desire to avoid repeating an existing large roof extension to the property that dominates the roofscape; in turn dominating the original typology. This project is inherently subservient and respectful of the existing structure, particularly the brick outrigger.

Rear external walls and internal partitions to the ground floor were removed, dissolving the threshold between inside and outside. This creates one large open plan space that is both internal and external, house and garden.

To maintain this connection, a unique structural solution of interconnecting, pared back perpendicular steel frames were introduced, with infill frameless roof glazing and glazed aluminium bi-fold doors forming the primary building envelope; maximising light into this north facing rear space. These frames are a device that helps delineate the open plan space and further dissolve the external threshold. The solidity and permanence of the original brick outrigger is further enhanced with a brick soffit finish to the rear living space. A simple brick perimeter wall and horizontal roof form a rear outbuilding, with glazed aluminium bi-fold doors allowing the space to be used as a further habitable space.

The steel frames are considered devices through which the external spaces and historic context are perceived, and through which daylight filters into the space. The innate structural tension therefore contrasts with and acts as a foil or repoussoir to the existing building, enhancing its compressive, monolithic nature.

The resultant home is a remarkable series of living spaces, totally unexpected behind the otherwise polite and unremarkable Victorian street façade.