Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



con | form architects

con | form architects

London

Facebook pinterest

con | form architects - levels ten + eleven

con | form architects

Crafted reordering of canal side duplex apartment

Photographs by

Simone Bossi


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



The crafted reordering of this canal side apartment announces a distinctly simple, Japanese inspired departure from its mundane, uniform location within a large residential development.

The clients’ eleventh floor, two storey apartment overlooking the Paddington Basin always felt like a resultant space; a by-product of urban massing and volume unit production rather than representative of our clients. Rather than move, they sought to challenge this condition. Initial conversations centred around engendering a bespoke quality to the proposal; a sense of craftsmanship that rallies against this uniformity.

The ornate timber detailing and craft found in the traditional decorative English narrowboats along the canal profoundly influenced the language for the proposal. This in turn led to a parallel with traditional Japanese shoji, a translucent boundary condition formed of lightweight often movable screens, experienced by the clients on their travels and in this instance offering both privacy from overlooking and shade from the powerful evening sun in the form of concealed automated blinds hidden in the re-clad mullions.

Rather than struggle against the buildings existing curtain walling system, the proposal embraces it; using it as a setting out reference for a bespoke timber lined grid, the lines of which draw the eye to the expansive views and connect the apartment to outside.

This concept of bespoke craftsmanship carries through to the matt black kitchen joinery, unique cast concrete kitchen and bathroom sinks, corian bath, LED timber stair handrail and floor to ceiling Douglas fir doors; all made by a single craftsman.

These simple adaptions to the form and layout including a new stair, has transformed these two disparate levels into one connected whole. A concrete pier links both levels – forming a balustrade that wraps around a Dracaena tree the clients have owned for 21 years – a unique and personal experience within the property. This apartment is no longer a series of resultant spaces on the tenth and eleventh floors, it is now theirs.