Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



con | form architects

con | form architects

London

Facebook pinterest

con | form architects - dormore

con | form architects

One of our clients had recently started working from home, an appropriate study / office space was required and as no alternative locations in this tight urban property were viable, the existing attic was an obvious choice.

For this locally listed property, an existing hipped roof complicated the possibility of altering or extending into the roofscape. Development was however possible by portraying to the council through intensive iterations, the relevance of a latent historical typology found elsewhere in the conservation area – the ‘single dormer window’.

Typical precedents for these are windows that are centred on the fenestration patterns below, with the walls and roof clad in lead; the quintessential material for tricky moments in older buildings such as gutters, valleys and flashings.

Time and technology have moved on however, we can to better than this – more is possible.

The concept for the scheme therefore centred around maximising the potential for this tight space within this contentious context. A large opening to the rear was created to maximise light into to space, allowing for greater head height and facilitating an intriguing, tactile relationship to develop with the existing prominent brick chimney and parapet; typically confined to the otherwise distant world of roofscapes. A contemporary anthracite steel element is then placed within this opening, spanning across the void.

Internally the transition into the realm of the roofscape is marked with a strong horizontal oak datum; a nod to the facias that externally distinguish this zone. Achieving adequate head height was a major challenge, as access to this level from the existing stairwell was directly below the existing hipped roof. Solutions included a thin folded steel stair, maintaining the clearance to the stair flight below and a new stepped floor to the study / ceiling to the bathroom below (incorporated into the desk).

This project proves that even in contentious locations, or tiny resultant spaces – more is possible.

Photographs by

Ståle Eriksen