Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Chris Dyson Architects

Chris Dyson Architects

London, UK

pinterest

Chris Dyson Architects - The Sekforde

Chris Dyson Architects

Full restoration of a Regency period pub, and the building of a new mixed use building adjacent, with a glazed link containing circulation for both buildings creating a clear divide between the old and new.

Photographs by

Peter Landers


Photo of the restored pub and new mixed use building

Photo of the restored pub and new mixed use building 



Photo of the new mixed use building

Photo of the new mixed use building 



Photo of the restored pub

Photo of the restored pub 



Photo of the bar area

Photo of the bar area 



 



 



Photo of the pub before

Photo of the pub before 



The existing pub had been altered during the inter war era, when the original brickwork was covered with an unsympathetic cement based white painted render, and the original shopfront was replaced with unsightly yellow tiles. CDA’s proposal sought to remove the render and expose the original brickwork, and restore the ground floor with a beautiful wood grain shopfront.
As well as this, CDA were commissioned to design a new 3 storey mixed use building adjacent to the historic pub, which features a dramatic brick point. CDA were successful in gaining planning permission for this element, which had not been achieved prior to CDA's involvement.
This new build uses traditional brick decorative features such as gauged brick arches, alongside more contemporary proportions. Separating the old and new is a clear glazed link, which also contains circulation for the top floors of both elements of the development.

Many of the restored spaces within the historic pub building such as the Ballroom at first floor level, and basement Function Room allow the pub to host a variety of users, from bar and restaurant functions, to private events, debates and concerts in atmospheric and intimate spaces. While the new build is capable hosting short stay accommodation as well as containing office space. This flexibility and variety of uses was an essential part of the client’s brief from the beginning of our appointment in late 2013, something which CDA have successfully integrated seamlessly into the overall design.

Word from the architect

CDA developed a rigorous design across both the new build and restoration elements of the project. This was done in close collaboration with the client, and through extensive consultations both with the local council’s conservation department and local residents and community groups. This process was particularly successful in gaining planning permission for the new three storey mixed use building on a vacant site adjacent to the pub.