Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Chris Dyson Architects

Chris Dyson Architects

London, UK

pinterest

Chris Dyson Architects - The Cooperage

Chris Dyson Architects

Believed to have built in the early 1900s, this former brewery cooperage on a tight site in Central London had already been in residential use since the 1990s. CDA were invited to prepare a scheme for the extension and complete renovation of the property.

Photographs by

Peter Landers


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



The Cooperage is located on a tight, former industrial site in Central London. The building had been unsympathetically converted to residential use in the 1990’s.

CDA rationalised the plan, arranging generous, open plan family spaces on the lower levels with more private rooms at higher levels. Expanding the basement and removing a large section of the ground floor slab created a triple height, top lit living space. A suspended, freestanding steel and timber staircase rationalised the vertical circulation and pays homage to the building’s industrial past.
A contemporary second floor extension, set back from the existing brick walls, replaced a non-original lead mansard roof. Clad in patinated bronze panels, it is distinguished from the original brick cooperage structure yet still takes cues from the buildings language through its proportions, layout of the new windows and overall industrial aesthetic.

The cramped site and CDA's desire to protect parts of the original building meant that construction was logistically challenging. Precise phases were formulated in advance ensuring that construction could proceed smoothly. First the basement had to be enlarged, then scaffolding for the roof extension had to be built off the basement floor, avoiding the original roof. Once the scaffolding was up no works could take place in the lower ground floor until the roof extension was completed.

Word from the architect

Although not Listed; it was a high priority for us to preserve and celebrate the remaining original features. The design and construction process enabled us to gain a deep understanding of The Cooperage’s industrial history and opened new opportunities for its role as a contemporary family dwelling.