Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Chris Dyson Architects

Chris Dyson Architects

London, UK

pinterest

Chris Dyson Architects - Gasworks

Chris Dyson Architects

Photographs by

Peter Landers


 



 



 



 



 



The brief for Gasworks was to build a private residence on the site of an old acetylene gas works incorporating the existing stone structure built in 1877. The site, in the heart of an Area of Outstanding Natural Beauty in Gloucestershire clearly required an informed and sensitive approach.

A new CorTen Steel structure was proposed that would function as a writers retreat adjacent to the original stone house. The new building extends in an L-shape, wrapping cloister-like around a new enclosed central courtyard. The two structures are simultaneously paired yet distinct from each other. The size, scale and massing of the new building remains generally subservient to the existing gasworks. The form of the new building and its palette of materials articulates the heritage and former usage of the site. The industrial aesthetic, although deliberately diverging from its surroundings, gently compliments the natural materials found in the surrounding landscape. The rust-coloured corrugated sheeting confidently speaks the formal language of the agrarian community. The outline expresses a variant of the Cotswold barn typology.
The large circular tower to the north of the site echoes the centre circle of the courtyard terrace and pays homage to the circular acetylene tank of the original gasworks complex. The tower overlooks its stunning surroundings acting as a watchtower for the land it once used to serve.

Word from the architect

Gasworks is a beautiful and unique project demonstrating the connection between new and old that we believe is the essence of British Architecture, celebrating our history and moving forward with a strong modern approach that is both respectful and yet distinctive.