Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Chris Dyson Architects

Chris Dyson Architects

London, UK

pinterest

Chris Dyson Architects - Evans Residence

Chris Dyson Architects

Town-house refurbishment to a family home on the northern arm of the historic Spital Square.

Evans Residence main Reception room

Evans Residence main Reception room 



 



 



 



 



 



The house, built around 1724 is single-fronted and two rooms deep, containing a cellar-basement and four storeys. The front of this range of houses was designed to conform with that of the west side of the north arm of Spital Square, though here the windows are spaced in groups of three to each house. The house is paired with its neighbour, with mirrored plans and central chimney-stacks.

This house has the only surviving example of the wooden Doric door cases with which all the houses in this street were doubtless embellished. The Doric detailing of the frieze over the front door is now echoed in the new design of the conservatory at the rear of the house.

The brief was to reconfigure the bedroom and bathroom arrangement to the top floor, recreating a larger bedroom to the rear of the house and opening up the former fireplace previously hidden by crude planning. At ground level the aim was to rebuild the conservatory structure that had been built in the nineteen eighties to open sideways into the small courtyard garden, so that in summer months the full width of the plot could be enjoyed as the sun streams into the yard. Elliptical arch-headed frame recessed cupboards with simple panelling around. A large over-scaled box cornice, with light shelf incorporated, provides a playful relief. A new kitchen and dining room was also created by switching the position of the kitchen, formerly at the centre of the plan, to the front room, allowing the dining room, with its Georgian fire surround, to act as a focus for the ground floor suite of rooms.