Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Chris Dyson Architects

Chris Dyson Architects

London, UK

pinterest

Chris Dyson Architects - Albion Works

Chris Dyson Architects

Change of use, refurbishment and extension of derelict cabinet making workshop in Hackney to provide 5 residential units and creative studio space with gallery.

Photographs by

Peter Landers


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Albion Works involves the change of use, refurbishment and
extension of a derelict Victorian cabinet making workshop in
Hackney, east London. The site occupies a large plot within
the back gardens of the neighbouring buildings on Albion
Drive and Shrubland Road and is accessed via a narrow passage
from each. The building is currently partially complete
with some flats occupied although practical completion is not
scheduled until the first quarter of 2019.

The ground floor has been converted and extended to provide
studio/office accommodation and the three floors above
are configured as warehouse style residential accommodation
giving two one-bed, one two-bed and two three-bed
flats. Due to the very close position of neighbouring windows,
views are obscured and focused along the gardens by the
insertion of blank, Roman brick walls with recessed pockets
identifying the position of previous windows.

Internally, a new concrete frame supports the existing building.
Slabs forming ceilings are cast against sand blasted
Douglas fir giving a rough, textured appearance and vertical
walls and columns are cast against phenolic ply, giving a very
smooth, almost polished appearance in contrast. Elsewhere
the existing industrial materials of the building are expressed
and celebrated.

A large tank below the building collects rainwater that is used
to flush WC’s, and all flats are equipped with heat recovery
ventilation systems that exchange heat from the outgoing air
with incoming, reducing the load on heating systems.

Word from the architect

This was a very challenging project due to the constrained nature of the site and its distinctly residential setting. There were over 17 party wall awards to manage and a to success at planning stage was involvement of all interested parties at an early stage.

Our client has a passion for good design and interesting materials and this has enabled us to create a beautiful building that celebrates its internal spaces and maximises the clients return from the site.