Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Chris Dyson Architects

Chris Dyson Architects

London, UK

pinterest

Chris Dyson Architects - 11 Spitalfields Gallery

Chris Dyson Architects

 



 



 



 



 



 



 



The 11 Spitalfields Gallery is located to the rear of an early Georgian terraced house on Princelet street in Spitalfields. This structure was originally built in 1840, and consisted of the king trusses, supporting piers and large lantern rooflight we see at ground floor level today. In 2014 permission granted for the excavation of the area below ground floor level to create an additional level to the rear garden structure.
In extending downwards below garden level, one of the main challenges was to provide sufficient light into the depths of the new basement to create a pleasant work environment that was bright and airy.
To achieve this, an open void was formed in the ground floor level directly below the roof lantern above, with a combination of mild steel and glass being used for the balustrade around this and the adjacent stair. Reclaimed Douglas Fir boards were used to achieve the dramatic board marked concrete ceiling at basement level, a homage to the old floor boards of the original building.

The space is highly adaptable and flexible, and to date has been used as an art gallery, event space, meditation space and is currently being used as office space for a software developer.

Word from the architect

The special atmosphere created in the space through the use of light and material has resulted in a unique user experience, and successful multi disciplinary use.