Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



CCD Architects

CCD Architects

St Peter Port, Guernsey

CCD Architects - Rosso

CCD Architects

Re-modelling of a first floor restaurant in to a new contemporary pizza restaurant and bar which includes a large traditional Italian pizza oven.

Rosso Pizza & Bar

Rosso Pizza & Bar 



 



 



 



 



 



 



Rosso occupies a first floor position overlooking the North Esplanade, the harbour and beyond.

Constructed as a warehouse, the building was gentrified in the early 20th century receiving a rendered façade with domestic fenestration, concealing the nature of the space within. The building has been put to use as a restaurant for some time, during which time the space was compressed, the introduction of a low ceiling giving the internal space domestic proportions.

CCD were approached to redesign the internal space, which would include a traditional Italian pizza oven; a significant technical challenge.
In rediscovering the original warehouse this scheme removes superimposed internal fabric from the original structure, opening up the internal space and exposing and restoring the original (undulating) timber floor, which had previously been overlain to make it flat.

Designed by Chris Martel the scheme modifies the relationship between the building and the esplanade through subtle intervention. Fenestration which had been divided into heavy framed timber sets, combining fixed glazing with opening casements and lights, has been replaced with fully opening glazed modules. Operating in a manner more akin to warehouse doors, these fully disappear when open, folding flat onto the internal face of the façade, enabling the foremost portion of the restaurant space to operate as a covered external space, more akin to a veranda, and giving a direct connection between restaurant and seafront.

Where services appliances and ironmongery have been introduced within the shell they have been applied overtly and robustly in a manner that reflects the buildings industrial heritage. Where furniture is introduced it is unique, individual pieces having been commissioned specifically for the space, including a timber clad bar and bench by David De La Mare.