Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



CaSA Architects

CaSA Architects

Bath, UK

CaSA Architects - Priors Dean

CaSA Architects

A hugely ambitious, contemporary family home that met the challenging planning constraints without compromise, while providing a tailor-made solution for the clients' young family, including facilities specifically designed for the long-term special needs of one of their children.

CaSA Architects | Priors Dean

CaSA Architects | Priors Dean 



 



 



 



 



 



 



 



The clients for this house approached us after having spent nearly two years failing to achieve planning consent on the site with another firm of architects. The site was very challenging being in an Area of Natural Beauty, with an existing cottage on it that was loved by locals and on a windy north-east facing hillside with spectacular views.

Our proposal was to remove an ugly large 1950s extension to the thatched cottage, re-build and extend the cottage to modern environmental standards and add two contemporary blocks of a similar scale and order of height as the cottage.The newly formed 690m2 house is for an active young family of five with facilities specifically designed for the long-term special needs of one of their children, including an internal swimming pool.

The concept was for a sustainable contemporary home that respects and connects with the local landscape and heritage through its scale, massing and the use of local, traditional and natural materials. Materials are chosen to be either natural and/or traditional with good environmental ratings and to sit comfortably within the local landscape and Area of Natural Beauty.The two new slate-roofed blocks are designed to make the most of the views to the north east and east across the open landscape from the principal living spaces. A monopitch section has been designed in order to bring in sunshine and therefore useful passive solar gain to these north-facing spaces.

It has been designed to achieve better than Code level 4 of the Code for Sustainable Homes for energy consumption with consequently very low running costs. It has very high levels of insulation, good airtightness, solar hot water panels, a large PV array on an outbuilding and under-floor heating provided by a ground source heat pump.