Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



Thanks

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 24hrs.


In the meantime, check out our amazing community of architects and start creating your list of favourite projects. This will let the architects know what sort of design you love.



Please verify your email address

Thank you for signing up to Architects' Republic. Please look for a verification email in your inbox and click the link to continue.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

By showing interest in this brief - please confirm you agree to our Terms and Conditions.


  I agree to terms          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Campbell Architects - Hanover Square

Campbell Architects

One building with 2 unique façades in a prime London location

Photographs by

Timothy Soar


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Located in the heart of Mayfair, 11 Hanover Square is perfectly situated to access world-class amenities. The building takes pride of place with its Grade A contemporary office accommodation and high-quality reception.

The main office entrance is on the corner of Hanover Square, is built over seven floors and basement, and comprises around 48,500sq.ft (4500sq.m) of office and 15,000ft2 (1400m2) of retail space.

The constraints of the site create a building with two unique façades that each respond to their context, the logistics of co-ordinating demolition and construction of the development was particularly challenging.
This striking south elevation on Hanover Square has attractive dark Piedro Falls charcoal brickwork and Portland Stone window surrounds to create a classical linear composition, suited to its traditional setting. The elevation on Oxford Street is more contemporary with its design responding to the surrounding context. The design of the protruding window bays is a direct response to the rhythm and proportion of the traditional bay windows to the adjoining property. The use of unique faience tiles, with a motif of which is inspired by the geometric design of the nearby Oxford Circus junction, helps provide the building with a unique identity.

The upper floors are set back from the main façades providing north-facing terraces and green roof for building users, and a south-facing terrace overlooking Oxford Street and Hanover Square respectively.

The development added value to the existing site by combing the two separate buildings with an internal courtyard into a single building that positively responds to the existing constraints of the site to provide a Grade A contemporary office accommodation. This flagship building provides the tenants, the stakeholders Aviva and the surrounding site with a exemplary office scheme.
A fully accessible and inclusive scheme has been created addressing level changes across the site and developed further through consultation. The proposal aims to deliver a sustainable and energy efficient development. The infrastructure implemented into the scheme allows for multi-occupancy and future flexibility.


Artwork
The incorporation of public artwork into the design of the scheme helps cement the building as a prominent landmark of Hanover Square, setting the project apart from the norm. The public artwork forms part of the standing guards to the window details of the Hanover square elevation has been created by Zachary Eastwood-Bloom from a three dimensional digital wireframe model of the local area. The digital model was projected, in an isometric view, onto the building to generate the lines that make the standing guards and the entrance, creating a 21st Century update to traditional Georgian style metalwork.

The scheme was also involved in the BREEAM environmental accreditation and was awarded Excellent 73.0% score.