Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Brown + Brown Architects

Brown + Brown Architects

Aberdeen, United Kingdom

Facebook linkedin pinterest

Brown + Brown Architects - Cairngorms House

Brown + Brown Architects

A modern timber and stone house, sitting within the Cairngorms National Park.

Photographs by

Brown + Brown Architects


Modern timber and stone Scottish house

Modern timber and stone Scottish house 



House from adjacent track

House from adjacent track 



Rear Elevation

Rear Elevation 



Stone / timber detail

Stone / timber detail 



This bespoke house is located in the Cairngorm National Park, and sits on a beautiful South-facing site at Newe, Strathdon, in Aberdeenshire.

A simple mono-pitch form follows the slope of the site, with a stacked stone wall running along the Northern edge of the building, and extending out into the landscape on both side, seamlessly connecting the house to the landscape. Large expanses of South-facing glass open the house up to the views across the valley, towards the river Don.

The house is a low-cost, energy efficient building, which requires no central heating, and utilises the heat of the sun. This combined with excellent levels of air-tightness, and a state of the art mechanical ventilation and heat recovery system, provide a comfortable living temperature all year round.