Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Brian Heron Architects - The Water Tank, Keeling House

Brian Heron Architects

Revitalising an empty concrete shell, this former water
tank space has been converted into a one-bedroom flat on the
16th, 17th and 18th floors of Keeling House.

Photographs by

Ayesha Tariq


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



An empty concrete shell when purchased, this former water tank space has been converted into a one-bedroom, duplex penthouse on top of the Grade II* listed Keeling House, Bethnal Green.

The existing plywood cladding to the East and West elevations was replaced with full-height glazed screens, with sandblasted glass louvres being provided to prevent overlooking. Working at height, one of the key challenges was the 3-storey extension of the existing stair core to provide access to the new flat on the 16th, 17th and 18th floors.

The flat is oriented on an East-West axis so the full height glazed screens flood the space with natural light without overheating. The views of the sunrises and sunsets across the London skyline are exceptional.

The concrete structure has been insulated internally with walls, floors and ceiling all being upgraded thermally. An internal layer of oriented strand board (OSB) provides flexibility and future adaptability in terms of supporting shelving and storage units.

Maximising storage space was a key concern. The bedroom has a raised OSB bed with a child’s bed at one end, a built-in wardrobe underneath and deep drawers within the steps up to the bed. There are cubbyholes along each side of the bed and a trap door at the top of the steps provides valuable storage for larger items.

The built-in bed faces east so you can lie and watch the sunrise whilst an opening roof light overhead allows you to stargaze at night time. Sunsets can be enjoyed from the bath.